Dela med andra

Automatiserad inmätning av rull-lager

Publicerad 2019-11-13


Om uppdragsgivaren
Företagspresentation– Meritor HVS AB

Om Meritor &8729; Den amerikanska koncernen Meritor har idag ca 10 000 anställda över hela världen med huvudkontoret i USA Troy, Michigan. Meritor har ett 30 tal produktionsenheter och Lindesbergsfabriken är den största enheten, både avseende omsättning och antal anställda. Även i Örebroregionen är Meritor en stor arbetsgivare med nästan 1000 medarbetare och en årlig omsättning på ca 5,5 Miljarder kr.

Meritors produkter &8729; Meritor är en ledande global leverantör av drivlinor till tung fordonsindustri. I Lindesberg produceras fram- och bakaxlar till bussar och lastbilar. Dessutom produceras komponenter såsom växlar, drevsatser, diffhjul och planetväxeldetaljer.

Meritors verksamhet &8729; Verksamheten består i huvudsak av bearbetning, värmebehandling, ytbehandling och montering.Meritor tillverkar ett stort antal produkter i en högautomatiserad bearbetning. Bearbetningen är specialiserad inom kuggteknik som omfattar konisk spiral-, precisionssmidd- och cylindrisk kugg. Monteringen är en toppmodern anläggning som vann Svenska monteringspriset 2016 - en bekräftelse på att verksamheten är i framkant avseende modernt produktionssystem baserad på LEAN-filosofi.Bearbetningen är flexibel och genomloppstiden kort. Monteringsverksamheten är helt kundorderstyrd och fram- och bakaxlar levereras direkt till kundernas monteringar. Fabriken har en hög lageromsättningshastighet då produktionsfilosofin bygger på LEAN.

Meritors medarbetare &8729; Med nästan 1000 medarbetare finns ett 80-tal olika typer av arbeten, vilket gör karriärsmöjligheterna stora inom företaget. För en berikande mångfald eftersträvas kvinnliga och manliga medarbetare i varierande åldrar, med olika bakgrund och personligheter – det gör arbetsmiljön bättre och roligare!

Examensarbete på Meritor &8729; Om du vill söka något av våra examensarbeten så skickar du in din ansökan till ansokan@meritor.com senast den 14 januari 2020. Ange ”Examensarbete” i ämnesfältet. Skriv i mailet vilket/vilka examensarbete-n du söker.
Vi bjuder på lunch när du är på plats hos oss samt bidrar ekonomiskt till transporten till och från Meritor.


Beskrivning av examensarbetet
Examensarbete – Automatiserad inmätning av rull-lager

Bakgrund
I vår centrumväxelmontering mäts bl.a. totalhöjd & innerdiameter på pinjonglager för att senare kunna beräkna shims och distansring. Lagren mäts i monteringsstationer som är identifierade som flaskhalsar i monteringen.
Lagren levereras i halvpallar och artikelfloran samt platsbristen medför att alla lager plockas om till sekvensvagnar innan de levereras in till monteringen.

Examensarbetets uppdrag
Undersök möjligheter och nackdelar med en automatiserad cell där lagren mäts, märks och packas i mindre emballage innan de levereras till monteringen.
Leverans i form av layoutförslag, kapacitetsanalys cykeltidskrav samt grov analys av payback.

-Omfattning antal studenter/tidsperiod
2 studenter under 10veckorKontaktperson
Erik Björklund
erik.bjoerklund@meritor.com
0581 - 84163
Meritor HVS AB
Ishockeygatan 3
SE-711 34 Lindesberg
SwedenTillbaka
  Utbildningsområde
Teknik/Energiteknik/Miljö/Transport

Uppdragsgivare
Meritor HVS AB

Ort
Eskilstuna

Sista ansökningdag
2020-01-14

Genomförandeperiod
2020 vårBookmark and Share