Dela med andra

”FÖRSTA BITEN RÄTT!”

Publicerad 2019-11-12


Om uppdragsgivaren
Företagspresentation– Meritor HVS AB
Om Meritor &8729; Den amerikanska koncernen Meritor har idag ca 10 000 anställda över hela världen med huvudkontoret i USA Troy, Michigan. Meritor har ett 30 tal produktionsenheter och Lindesbergsfabriken är den största enheten, både avseende omsättning och antal anställda. Även i Örebroregionen är Meritor en stor arbetsgivare med nästan 1000 medarbetare och en årlig omsättning på ca 5,5 Miljarder kr.
Meritors produkter &8729; Meritor är en ledande global leverantör av drivlinor till tung fordonsindustri. I Lindesberg produceras fram- och bakaxlar till bussar och lastbilar. Dessutom produceras komponenter såsom växlar, drevsatser, diffhjul och planetväxeldetaljer.
Meritors verksamhet &8729; Verksamheten består i huvudsak av bearbetning, värmebehandling, ytbehandling och montering.Meritor tillverkar ett stort antal produkter i en högautomatiserad bearbetning. Bearbetningen är specialiserad inom kuggteknik som omfattar konisk spiral-, precisionssmidd- och cylindrisk kugg. Monteringen är en toppmodern anläggning som vann Svenska monteringspriset 2016 - en bekräftelse på att verksamheten är i framkant avseende modernt produktionssystem baserad på LEAN-filosofi.Bearbetningen är flexibel och genomloppstiden kort. Monteringsverksamheten är helt kundorderstyrd och fram- och bakaxlar levereras direkt till kundernas monteringar. Fabriken har en hög lageromsättningshastighet då produktionsfilosofin bygger på LEAN.
Meritors medarbetare &8729; Med nästan 1000 medarbetare finns ett 80-tal olika typer av arbeten, vilket gör karriärsmöjligheterna stora inom företaget. För en berikande mångfald eftersträvas kvinnliga och manliga medarbetare i varierande åldrar, med olika bakgrund och personligheter – det gör arbetsmiljön bättre och roligare!
Examensarbete på Meritor &8729; Om du vill söka något av våra examensarbeten så skickar du in din ansökan till ansokan@meritor.com senast den 14 januari 2020. Ange ”Examensarbete” i ämnesfältet. Skriv i mailet vilket/vilka examensarbete-n du söker.
Vi bjuder på lunch när du är på plats hos oss samt bidrar ekonomiskt till transporten till och från Meritor.


Beskrivning av examensarbetet
Examensarbete – KRONHJUL HÅRDSVARVNING-KVALITET, ”FÖRSTA BITEN RÄTT!”
Bakgrund
Drevsatser med konisk spiralkugg är hjärtat i bakaxeln som Meritor tillverkar idag.Kronhjulet som är den ena komponenten i en drevsats, hårdsvarvar vi som sista operation före parningen med pinjongen lappning. Detta till ett antal av 110 000 hjul/år, så därför är en robust process ett måste.
Examensarbetets syfte
Uppdraget är att analysera operationen och föreslå vägen till att göra den första biten rätt.
Hårdbearbetning är den sista operationen i kronhjulets tillverkning.
Man ska studera dimensionspåverkan i bearbetningsprocess, med speciell hänsyn till värmepåverkan av detaljerna före bearbetningvarma detaljer från härdverk och värmepåverkan vid bearbetningen.
Mätstyrning sker av håldimension direkt i cellen.
Vad händer med håldimensionen då detaljen nått tillbaka till normal temperatur?
Detta för att skapa förståelse hur olika parametrar påverkar oss för att få en stabil process med korrekt styrning.

-Omfattning antal studenter/tidsperiod
1-2 studenter/10 veckor. Det här jobbet är lämpligt till studenter som tycker om att lösa problemen.
Kan skapa en bra grund för att vi sedan ska kunna utföra praktiska prover.

-Handledare
Johan Lodin, tel 058184152


Kontaktperson
Johan Lodin
Johan.Lodin@meritor.com

Meritor HVS AB
Ishockeygatan 3
711 34 LindesbergTillbaka
  Utbildningsområde
Teknik/Energiteknik/Miljö/Transport

Uppdragsgivare
Meritor HVS AB

Ort
Västmanland

Sista ansökningdag
2020-01-14

Genomförandeperiod
2020 vårBookmark and Share