Dela med andra

SMIDESVERTYG TILL FÄRDIG DETALJ

Publicerad 2019-11-12


Om uppdragsgivaren
Företagspresentation– Meritor HVS AB
Om Meritor &8729; Den amerikanska koncernen Meritor har idag ca 10 000 anställda över hela världen med huvudkontoret i USA Troy, Michigan. Meritor har ett 30 tal produktionsenheter och Lindesbergsfabriken är den största enheten, både avseende omsättning och antal anställda. Även i Örebroregionen är Meritor en stor arbetsgivare med nästan 1000 medarbetare och en årlig omsättning på ca 5,5 Miljarder kr.

Meritors produkter &8729; Meritor är en ledande global leverantör av drivlinor till tung fordonsindustri. I Lindesberg produceras fram- och bakaxlar till bussar och lastbilar. Dessutom produceras komponenter såsom växlar, drevsatser, diffhjul och planetväxeldetaljer.

Meritors verksamhet &8729; Verksamheten består i huvudsak av bearbetning, värmebehandling, ytbehandling och montering.Meritor tillverkar ett stort antal produkter i en högautomatiserad bearbetning. Bearbetningen är specialiserad inom kuggteknik som omfattar konisk spiral-, precisionssmidd- och cylindrisk kugg. Monteringen är en toppmodern anläggning som vann Svenska monteringspriset 2016 - en bekräftelse på att verksamheten är i framkant avseende modernt produktionssystem baserad på LEAN-filosofi.Bearbetningen är flexibel och genomloppstiden kort. Monteringsverksamheten är helt kundorderstyrd och fram- och bakaxlar levereras direkt till kundernas monteringar. Fabriken har en hög lageromsättningshastighet då produktionsfilosofin bygger på LEAN.

Meritors medarbetare &8729; Med nästan 1000 medarbetare finns ett 80-tal olika typer av arbeten, vilket gör karriärsmöjligheterna stora inom företaget. För en berikande mångfald eftersträvas kvinnliga och manliga medarbetare i varierande åldrar, med olika bakgrund och personligheter – det gör arbetsmiljön bättre och roligare!
Examensarbete på Meritor &8729; Om du vill söka något av våra examensarbeten så skickar du in din ansökan till ansokan@meritor.com senast den 14 januari 2020. Ange ”Examensarbete” i ämnesfältet. Skriv i mailet vilket/vilka examensarbete-n du söker.
Vi bjuder på lunch när du är på plats hos oss samt bidrar ekonomiskt till transporten till och från Meritor.


Beskrivning av examensarbetet
ENKELDELNINGSFEL I PROCESS ”SMIDESVERTYG TILL FÄRDIG DETALJ”
Bakgrund
På Meritor i Lindesberg har vi de senaste åren investerat i området kring att smida och bearbeta diffhjul i stora volymer 1 200 000/år
Främst genom att implementera industrirobotar som betjänar maskinparken.
De olika process stegen innefattar egen smidesverktygstillverkning, precisionssmide, svarvning , dragbrotchning drift och härdning.
Examensarbetets syfte
Uppdraget är att analysera hela vägen från första steget i verktygstillverkningen fram till färdig detalj. Och förstå den addering av enkeldelningsfel som vi idag erhåller genom processen. Vi har dessutom 2 olika tillverkningsmetoder för smidesverktyg som kan jämföras för att se skillnader som påverkar färdig resultatet.
Vi behöver förstå vilka tolerans nivåer som krävs i de olika process stegen fram till färdig detalj för att klara färdigritningskraven på stora och små diffhjul.
Samt förstå om något processteg har en spridning som vi kan påverka.
-Omfattning antal studenter/tidsperiod
1-2 studenter/10 veckor. Det här jobbet är lämpligt till studenter som tycker om att lösa problem.
Kan skapa en bra grund för att vi sedan ska kunna utföra praktiska prover.


Kontaktperson
Edib Sakic
Edib.Sakic@meritor.com
0581-84272
Ishockeygatan 3
711 34 LindesbergTillbaka
  Utbildningsområde
Teknik/Energiteknik/Miljö/Transport

Uppdragsgivare
Meritor HVS AB

Ort
Västmanland

Sista ansökningdag
2020-01-14

Genomförandeperiod
2020 vårBookmark and Share